Caipirinha – en fantastisk drink

En Caipirinha som den skal se ud.

Caipirinha – Og de store misforståelser.
Af Henrik Mouridsen Partner i www.boligudland.dk

Denne fantastiske drink har for alvor gjort sin entre verden over, og det er ikke svært at forstå, for den er sexet, yderst forfriskende, og smager ganske enkelt fantastisk.

Det kan godt være, at der er mange steder i Danmark, hvor man får en acceptabel Caipirinha serveret, men der er ingen steder, hvor den bliver lavet bedre end i hjemlandet Brasilien. Det kan de efterhånden mange danskere, der har købt bolig i Brasilien, ubetinget bekræfte, og så serveres de nærmest urimelig billigt. Det værste ved Caipirinha er næsten, at skulle udtale ordet. Du kan dog komme nogenlunde helskindet igennem ved at bruge følgende udtalemåde. Cai udtales som navnet Kaj, det efterfølgende pi og rin er lige ud af landevejen, og ha som ja. Altså Kajpirinja.

Sukkerrørsbrændevin
Ingrediensen af alkohol i Caipirinha udgøres af Cachaca, der produceres af saften fra håndhøstede sukkerrør, der efter gæring, filtrering, lagring og destillering bliver til det endelige produkt. Med andre ord kan den defineres som en sukkerrørsbrændevin, og kan minde en del om Rom.
Før i tiden var det typisk sorte slaver, og sidenhen efterkommere af slaver, der under kummerlige forhold, arbejdede på sukkerrørsplantagerne.

De store misforståelser
Der er desværre mange steder, hvor man laver Caipirinha med Rom, men det er helt forkert. Det er ligeså forkert når bartenderen påstår, at der nærmest ikke er forskel på Rom og Cachaca, så ved vedkommende ganske enkelt ikke hvad han taler om.
Når du bestiller en Caipirinha ude i byen, bliver de altid lavet med limefrugter. Der står stort set også limefrugter under ingredienser alle steder, hvis du Googler Caipirinha på danske og internationale hjemmesider. Hvis du derimod tjekker de brasilianske hjemmesider vil du se, at der står limão (citron) og ikke lima (lime). I Brasilien spiser man typisk citroner når de er grønne, og ikke gule, som vi har for vane. Ikke desto mindre bliver en citron ikke til en lime, bare fordi den er grøn. Brasilianerne bruger grønne citroner, fordi de ønsker så meget citron syre som muligt, og derfor er citroner ganske enkelt bedre end limefrugter.


Den perfekte Caipirinha
6-8 c. l Cachaca (afhængig af hvor stærk man ønsker den) 
1-2 spsk. Rørsukker (afhængig af hvor sød man ønsker den)
1 grøn citron eller 1-2 limefrugter der skæres i små både (afhængig af hvor syrlig man ønsker den)

Knus sukker og citron/limefrugter med en morter.
Hæld i et glas og fyld glasset med knust is.
Hæld Cachaca over, og rør rundt.

Serveres med sugerør, der klippes over.
Nydes langsomt, så Cachaca’en når at trække smagen fra lime og sukker.

Vidste du at

  • Et særkende ved Cachaça af høj kvalitet er, at alkoholsmagen er meget afdæmpet.
  • The International Bartender Association (IBA) har udvalgt Caipirinha som en af de 50 bedste drinks nogensinde.
  • Man kan også bruge hvid rom i en Caipirinha, men så hedder det en Caipiríssima.
  • Man kan også bruge vodka i en Caipirinha, men så hedder det en Caiproska.

Læs flere artikler på www.boligudland.dk – danmarks største site for danskere der ønsker at købe bolig i udlandet.