Energimærke og tilstandsrapport

Et energimærke er en standardiseret energivurdering af en bolig. Den skal hjælpe boligejere og boligkøbere med at vurdere boligens energimæssige forbrug, og det er ligeledes en måde at bringe fokus på energiforbedringer fra statens side. Ejendomsmæglere skal idag skilte med et energimærke når boligerne er til salg, og energimærket er blevet en essentiel del af en boligs vurdering, både fra ejendomsmæglerens og boligkøberens side.

Du kan forbedre dit energimærke ved at sørge for at boligen er mere energirigtigt indrettet. Her er bl.a. isolering og vinduer en stor faktor. Hvis der er 1-lags vinduer eller termovinduer, kan man udskifte dem med energiruder. hvis der er dårlig eller ingen isolering steder i boligen kan man forbedre isoleringen. En anden vigtig faktor er hvordan boligen er opvarmet. Hvis der er fjernvarme og radiatorerne sidder godt placeret (så tæt på kulde-kilderne som muligt, f.eks. under vinduer), så trækker det op, men hvis der er el-varme eller oliefyr, så trækker det ned. Så sørg gerne for at lave energiforbedrende tiltag inden boligen skal sælges, da det forhøjer prisen af boligen.

En tilstandsrapport, er til forskel fra energimærket, fokuseret på hele boligen (og hvis i en større ejendomm, så er det for hele opgangen/blokken. Det er det samme med energimærker) med en “håndværkers øjne”. Det er et indblik i hvad der bør repareres, hvad der er af skader, hvor lang levetid der er på forskellige dele af boligen, og giver dig generelt et overblik over boligens tilstand. Hold specielt øje med Kx betegnelserne, hvor jo højere K, og værre skade. K3 bør man som hovedregel undgå med mindre man er villig til at smide mange penge efter boligen.