Fugt i boligen – løsningen er korrekt isolering

Isolering og sommerkondens

Hvad der måske ikke er indlysende er begrebet ”Sommerkondens”: Fænomenet opstår i klart solskin om sommeren, hvor det kan begynde at dryppe fra loftet i bygninger med kolde eller varme tage. Sommerkondens opstår, når solen skinner på en konstruktion, f.eks. et tag eller en ydermur. Derved varmes ydersiden af konstruktionen op. Den fugt, der er i konstruktionen, vil bevæge sig mod koldere områder. Hvis der er en dampspærre, vil fugten kondensere på bagsiden af denne. Den normale fugtvandring er indefra og ud, fordi der normalt er varmere inde i en bygning end udenfor. Ved sommerkondens er det således lige modsat. Med denne basale viden om fugt kan det konstateres, at f.eks. rumaffugtning stort set ingen effekt har, med mindre luften har en temperatur på over 10 °C. Et isoleringsfirma kan hjælpe dig med den rette isolering.

– Tør og – især – varm luft kan optage store vandmængder, men også varm, tør luft bliver mættet, og derfor skal den udskiftes direkte til det fri, for at der stadig kan optages vand/fugt.

– Udtørring kræver derfor godt luftskifte. I den simpleste, men ikke nødvendigvis ringeste, form sker dette i form af opvarmning og udluftning.

Betydning af luft i bevægelse

Hvis der kan skabes en luftstrøm – helst varm og tør – henover en fugtig overflade, vil denne tørre relativt hurtigere end ellers. Tænk på, hvor hurtigt en vandpyt ude på gaden forsvinder efter regn, når det blæser lidt. Luftstrøm henover et fugtigt emne øger altså fordampningen. En anden fordel ved luft i bevægelse er, at svampe – herunder skimmelsvampe – trives dårligere i træk. Luftstrømmene hæmmer altså væksten. For at øge udtørringen af et opfugtet materiale og formindske risikoen for skimmelsvampevækst skal der, om muligt, sørges for god ventilation over de opfugtede materialer.