Luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumper er særdeles populære til fritidshuse og sommerhuse. Dette skyldes, at du kan købe og installere en luft til luft varmepumpe til relativt billige penge og hurtigt mærke en forskel på varmeregningen. Luft til luft varmepumpen kan dog også sagtens bruges til opvarmning af et almindeligt hus.

Hvordan fungerer en luft til luft varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe udnytter luften uden for huset til at omdanne energi til varme, man kan opvarme boligen med. En luft til luft varmepumpe består af en udedel og en indedel. Udedelen trækker varmen fra luften udefra, og indedelen sender den opvarmede luft ud af anlægget i huset.

Når en luft til luft varmepumpe oftest bruges som varmekilde i et sommerhus, er det fordi et sommerhus ofte er mindre end et almindeligt hus. Luft til luft varmepumpen har nemlig ikke den samme kraftige ydeevne som en jordvarmepumpe, der sagtens kan bruges som eneste varmekilde i et almindeligt hus.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge en varmepumpe, der fungerer ved hjælp af luft til luft, til din almindelige bolig. En sådan varmepumpe kan nemlig sagtens bruges som supplement til anden opvarmning og stadig give besparelser på varmeregningen.

Hvor meget sparer jeg?

Det er meget forskelligt, hvad du som forbruger kan spare ved at skifte din nuværende varmekilde ud til en luft til luft varmepumpe, men én ting er sikkert – det er noget, du vil kunne mærke på din varmeregning. Dine besparelser varierer, fordi de afhænger af, hvor stort et hus, der skal varmes op, om du skifter fra el, oliefyr eller naturgas og sidst, men ikke mindst, hvad dit nuværende varmeforbrug er.

Som regel vil du kunne næsten halvere din varmeregning ved at få installeret en luft til luft varmepumpe, da varmepumpen som regel kan være tjent ind igen allerede efter 3-5 år. Herefter tjener du kun på din varmepumpe. Man plejer typisk at sige, at en luft til luft varmepumpe bruger mellem 1/3 og 1/4 af den el, en elradiator skal bruge for at opvarme et tilsvarende rum.

?

Hvis du vil spare endnu mere, kan du overveje at investere i en solvarmepumpe til at supplere luft til luft varmepumpen, og du har hermed både en varmepumpe, der kan hjælpe med at opvarme boligen og en til at opvarme brugsvandet. Solvarmepumpen kan hjælpe med at opvarme brugsvandet hele året rundt, og ikke kun om sommeren.