Forskellen på trådløst internet og trådløst netværk

Du har sikkert hørt om både trådløst internet og trådløst netværk. De betyder to forskellige ting, og hvis du ikke kender forskellen, kan du risikere at gå ud at købe en løsning, som slet ikke er det, du har brug for. Denne artikel har til hensigt at hjælpe dig med at skelne mellem de to begreber.

Trådløst netværk

Trådløst netværk kaldes også sommetider for WLAN – Wireless Local Area Network. LAN er et netværk af computere, som er forbundet med hinanden. Dvs. WLAN er et trådløst lokalt netværk. Der er ikke nødvendigvis internetadgang, begrebet dækker blot over selve netværket af de forbundne enheder. Du kan dog sagtens have et trådløst netværk derhjemme (eller på arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen osv), hvor du også har adgang til internettet. Det kræver, at den såkaldte router, som modtager og sender signalet mellem computerne (og derved binder dem sammen i et netværk) er forbundet til eksempelvis et bredbåndsmodem.

For at du kan komme på et trådløst netværk, skal du have et trådløst netværkskort i din computer. De fleste nye computere kommer med sådan et, og ellers kan det anskaffes for et par hundrede kroner. Du kan endda købe et netværkskort, som tilsluttes computeren via USB, så det er supernemt at installere.

Det kan til gengæld være lidt svært at installere trådløst netværk derhjemme. Du bør først tilslutte den trådløse router med et kabel til din pc, før du gør det hele trådløst. Heldigvis er der installations-cd og brugervejledning med, når du køber en router. Hvis du følger anvisningerne, er der ikke den store risiko for fejl.

Det er vigtigt at sørge for, at det trådløse netværk er sikkert. Du skal huske at sætte en adgangskode på, så uvedkommende ikke har mulighed for at logge på netværket og derved få adgang til dine enheder eller bruge din internetforbindelse.

Det smarte ved at installere trådløst netværk sammen med bredbånd i din bolig er, at du ikke længere har brug for at tilslutte netværkskabel til din computer, for at den kan gå på nettet. Du får også mulighed for at kunne gå trådløst på nettet med andre computere, spillekonsoller, mobiltelefoner og andre enheder, som understøtter WLAN.

Trådløst internet

Dette begreb dækker over en direkte, trådløs forbindelse til internettet. En af måderne, hvorpå du kan have trådløst internet derhjemme fra en internetudbyder, er, hvis du modtager signalet gennem en antenne. Dette er dog ikke en løsning, som er anvendt ret meget i Danmark.

En anden måde er ved at købe et lille bredbåndsmodem sammen med en abonnement hos en teleforretning. Dette kaldes også for mobilt bredbånd. Modemmet sættes til din computer via USB, og signalerne anvender mobiltelefonnettet. Du vil derfor opleve, at forbindelsen ikke er særlig stabil i de områder, hvor mobiltelefoner også har svært ved at fange signal.

En tredje måde er at tilkoble sig et såkaldt hotspot. Hvis du har et trådløst netværkskort i din computer, eller din enhed understøtter WLAN, kan du bl.a. på nogle togstrækninger, på hoteller og i nogle cafeer købe dig adgang til internettet. Du vil få udleveret en kode, som du skal bruge for at kunne logge dig på. Når du er tilkoblet hotspottet, vil din browser automatisk gå ind på en login-side, hvor du indtaster den udleverede kode.