Fælden klapper igen og igen: vores computere rammes konstant af virus

De fleste har efterhånden oplevet, at deres computere har været inficeret med virus, eller i det mindste kender nogen, som har oplevet det. Ligesom vi mennesker kan rammes af virus, så kan diverse vira smitte fra en computer til en anden. Et enkelt klik på et forkert link kan hurtigt efterlade spor i din computer, som derefter vil kræve en grundig rensning for uønskede gæster.
Ikke alle har lige stor viden, når det kommer til at skulle finde ud af, om ens computer er angrebet af virus, orme, trojanske heste eller såkaldte ”malware” (fællesbetegnelse for en række forskellige computerprogrammer, som kan gøre skade på computeren). For at kunne bekæmpe denne umiddelbare trussel, er det vigtigt at kunne genkende nogle af de tegn, som kunne tyde på, at din pc er infiltreret af virus eller andre former for malware.

 

Sådan ved du, om du er ramt af virus
Computerworld har listet 10 tegn op, hvorigennem du typisk vil kunne se, om din pc er ramt af en virus.

 

Disse tegn er kort ridset op nedenfor:

1. Får du mærkelige popups eller nye vinduer, som siger, at pc’en er angrebet af virus, så kan du være plaget af et falsk antivirusprogram eller en spyware.

 

2. En pludselig meget langsom-fungerende computer kan være tegn på virus, orm, malware eller en trojansk hest.

 

3. Inficering ses ofte gennem, at programmer ikke vil starte.

 

4. Hvis internetforbindelsen pludselig er meget langsom, eller helt gået, så kan det være en malware på computeren. Her sker det ofte, at forbindelsen bruges af malware til bl.a. at linke til andre computere.

 

5. Dukker hjemmesider op, som du ikke har skrevet i adressefeltet, så kan din computeren være under angreb. Det bedste er her at afbryde bredbåndsforbindelsen, indtil du finder ud af næste skridt.

 

6. Forsvinder vigtige informationer og data fra din computer, som eksempelvis billeder og breve, så undersøg computeren for virus og malware.

 

7. Du kan risikere at dit antivirusprogram er forsvundet og Firewall’en slået fra. Dette er et sikkert tegn på, at en malware har slået dine sikkerhedsmekanismer fra.

 

8. Skærmen kan blive ”spist” af ”insekter” og/eller blive fyldt med kinesiske og russiske tegn, hvilket vil give dig et vink om, at en malware har sneget sig ind i din computer.

 

9. Er en eller flere af de filer forsvundet, som kræves for, at et spil eller et program kan køre, så kan der være virus indblandet, hvis det altså ikke bare er tegn på, at installationen af programmerne ikke har været succesfulde.

 

10. Sendes der e-mails, du ikke har skrevet, eller starter programmer, du ikke har installeret m.m., så kan du næsten vide dig sikker på, at en virus har gjort sin entre på din computer.

 

Ved synet af disse tegn, er det en god ide at opgradere antivirussoftwaren med det samme, og scanne computeren for virus.


Danskerne snydes på de sociale medier

Den teknologiske udvikling af de sociale medier giver ofte huller for hackere og andre til at sprede virus på disse platforme.
Vi stoler på teknologien og vennerne omkring os. Ofte overvejer vi derfor ikke til hverdag, hvad vi kan klikke på, og hvad vi ikke bør.
I efteråret 2017 begyndte en virus af sprede sig gennem Facebooks chatfunktion ”Messenger”. I 2018 rammes stadig tusindvis af danskere. Virussen har vist sig svær at bekæmpe. IT-sikkerhedseksperten i firmaet CSIS Security Group fortæller, at netop denne virus har været smart, idet det ligner, at man kan afspille videoen, men videoen er et link, som snyder folk. Beskeden følges desuden ofte ”se her” eller ”er det dig?” plus personens navn, hvilket får beskeden til at virke personlig og troværdig. Virussen er kommet fra en Facebook side, og har derfra spredt sig til flere sider og flere chatbeskeder, hvilket gør det til en uendelig kamp, som er svær at vinde, idet Facebooks responstid er lang.
I dag spredes virus ofte gennem vedhæftede filer i mails og onlinemeddelelser som Messenger og Skype. Derfor er det vigtigt, at man ikke åbner vedhæftede filer og klikker links i mails, hvor man ikke har tillid til afsenderen, og ikke forventer at modtage noget fra. Virus kan også spredes gennem hjemmesider, som er blevet utilsigtet inficeret, ligesom det også kan gå igennem pornorelaterede sider, samt fildelingstjenester.
Ofte er virus også integreret i piratprogrammer, og det er derfor vigtigt, at overveje grundigt, hvor man downloader diverse filer. Vira er ligesom en kamæleon – de varierer i form og gemmer sig i uskyldige filformater som billeder, video- eller lydfiler. Vira/virusser er skadelige, fordi de har til formål at ødelægge og destruere, og kan altså ende med at slette alt på din harddisk eller ødelægge nogle af dine personlige data.

 

Ramt af virus?
Skulle man uheldigvis være ramt af Facebook-Messenger-virussen, så anbefales det, at man straks logger ud af Facebook og skifter kodeord.
Et antivirusprogram bør dernæst scanne efter trusler. Her er det desuden en god ide, at man åbner browseren, og fjerner udvidelser, man ikke kender til. Hjælper dette ikke, kan man risikere at skulle geninstallere de programmer, der ligger på computeren.
Den samme proces gør sig desuden gældende på andre platforme.
Hvis du en dag tilsendes noget mistænkeligt af en ven eller bekendt, så meld tilbage til pågældende, at han/hun muligvis er blevet ramt af en virus, og derfor bør rense sin computer. På den måde er det lettere at komme spredningen af diverse orme, vira og malware til livs.

 

Kædebeskeder
Af og til deles der desuden beskeder, som videregiver informationer om, at diverse konti er hacket, eller at man skal videresende pågældende besked for at holde sin profil sikker.
Den slags beskeder skal tages med et gran salt. Facebook ville aldrig gøre brug af kædebeskeder for at sende et budskab rundt. Virker beskeden alligevel troværdig, så søg gerne på google. Er der tale om et rigtigt problem, så har medierne nok skrevet om det. Kædebeskeder bidrager generelt ikke til andet end irritation og skabelse af unødig frygt. Del derfor ikke alt, du kommer forbi, og tjek gerne historiens holdbarhed.