Kørsel i tåge

Det bedste råd til bilister, der begiver sig ud på tågede veje, er at undgå dette så vidt muligt.  Men kan du ikke undgå at køre i tåge, skal du sørge for at opretholde en defensiv og forsigtig kørsel og være opmærksom på de talrige farer, der ikke alene vil blokere, men også forvrænge dit udsyn over vejen.

Kørsel i tåge er altid forbundet med risiko, hvis du ikke tager særlige hensyn. Når sigtbarheden reduceres til under 100 meter, skal du holde et vågent øje med andre biler, trafikanter eller forhindringer, der pludseligt kan komme til syne. Det er derfor rene og ubeskadigede bilruder og tågelygter kan være yderst effektive, ikke kun til at hjælpe dig med at se mere klart, men også til at advare medtrafikanter om din tilstedeværelse på vejen og dermed hjælpe med til at sikre, at alle ulykker, du kunne være involveret i, vil kunne dækkes af din forsikring.

Mange bilister er usikre på, hvornår tågelygter skal anvendes, og de tænder og slukker dem ofte under kørslen af frygt for at blænde de modkørende. Men husk, at det anbefales at bruge tågelygterne konstant, medmindre du ser andre køretøjer, der nærmer sig din bil. Hvis du kører i byområder med god gadebelysning, vil du ikke skulle bruge tågelygterne så ofte, da gadelamperne som regel sikrer en tilstrækkelig belysning.

Det er imidlertid ikke alene dine forlygtevaner, der skal tilpasses vejrforholdene under kørslen. Det kan have en mere afgørende betydning at holde en lang afstand mellem dig og andre trafikanter. Kig godt rundt når du kører gennem et vejkryds med begrænset sigtbarhed og lyt efter modkørende trafik fra alle retninger.  Da tågen kan forværres på få sekunder, bør du også trække ind til siden for at undgå den værste tåge. Vent på, at forholdene bliver bedre, inden du fortsætter din kørsel.

Det er meget vigtigt under kørsel i tåge at holde en tilstrækkelig bremselængde mellem dig og bilen foran. Du skal sørge for at kunne stoppe inden for den afstand, du tydeligt kan se forude. Dette gælder ikke kun landeveje, hvor vejbelægningen kan være hullet eller beskadiget, men især motorveje, hvor biler kører hurtigere.

Ved at bruge dine spejle, inden du sænker farten og ved at undgå at accelerere væk fra biler, der kører for tæt op bag dig, kan du sænke risikoen for ulykker og for at skulle udskifte forruden eller andre ting.