Regler for stenslag i ruden

Mange bilejere kender lyden af et stenslag, og den efterfølgende store ærgrelse og frustration over, at deres forrude måske er ødelagt og skal skiftes. Men langt fra alle stenslag kræver, at du skifter forruden ud med en ny, da nogle sagtens kan repareres. Andre forstyrrer derimod ikke dit synsfelt og kræver derfor ikke yderligere.

?

Ny forrude?

Er man så uheldig at have fået et stenslag i forruden, er der stor forskel på, om du kan nøjes med at reparere stenslaget, eller om du skal have en ny forrude. Hvis du ikke selv lige kender reglerne for stenslag, kan du med fordel kontakte et MekoPartner Værksted, som vil kunne fortælle dig, om stenslaget kan repareres, eller om forruden skal skiftes.

Som regel kan forruden repareres, da det mange gange blot er en mindre skade, som viser sig i form af en lille stjerne i ruden. Men du kan også risikere, at forruden revner, og du dermed får et forstyrret udsyn, og i et sådan tilfælde er det nødvendig at få skiftet ruden. Men kan ruden laves, kan du spare mange penge frem for at skifte ruden ud.

?

Synsregler og stenslag

Nogle bilejere vil sikkert kunne nikke genkendende til at have oplevet, at nogle synshaller ikke vurderer stenslag ens, og derfor ryger nogle biler med et stenslag i forruden igennem syn uden problemer, imens andre ikke gør. Fra 1. juli 2012 trådte nye regler i kraft, så alle regler nu er ens for, hvornår forruden skal skiftes, hvis du får et stenslag.

Forruden inddeles i tre områder, A, B og C, som er de områder, der også bliver dækket af bilens vinduesviskere. Område A er feltet, som er lige i front for bilens fører. Feltet kaldes også for fjernsigtfeltet. Område B er på tværs af forruden og har samme højde som A, og feltet afgrænses af bilens lodrette midterlinje ved bakspejlet. Område C er det sidste felt på tværs af forruden med samme højde som A og B og starter til højre for bilens lodrette midterlinje ved bakspejlet.

Hvis et stenslag eller en revne fra et stenslag fylder mere end 3 mm i diameter og sidder i område A, bliver bilen ikke godkendt ved syn. Stenslag, der ikke kan dækkes af en diameter på 10 mm, eller revner, der ikke dækkes af en diameter på 50 mm i område B, betyder også, at din bil ikke går igennem syn. I område C skal stenslaget kunne dækkes af en diameter på 30 mm, og revner skal kunne dækkes af en diameter på 150 mm.

?

Men er du det mindste i tvivl, bør du kontakte en fagmand, som vil kunne fortælle dig, om ruden kan repareres eller skal skiftes, før du sender bilen til syn.