Ledelse: Sådan undgår du stress på arbejdspladsen

Som chef i en virksomhed er det din fornemmeste opgave at have styr på alle trådene i virksomheden såvel internt som eksternt. Men før at din virksomhed har succes udadtil, eller sagt med andre ord, opnår det fulde potentiale, så er det ganske essentielt, at du som leder har styr på, om dine medarbejdere er i mental balance. Flere og flere bliver ramt af stress, hvorfor det er vigtigere end nogensinde, at du og resten af ledelsen går forrest for at forebygge stress på arbejdspladsen. Her er nogle råd til, hvordan du som leder bliver mere opmærksom på, om dine medarbejdere er stressede og hvilke redskaber du kan gøre brug af for at dæmme op for den skræmmende tendens.

 

Stress kan ramme alle

Overskriften siger vidst sig selv: Alle kan blive ramt af stress og alle har forskellige grænser for, hvornår bægeret flyder over. Derfor skal du som leder kende den enkelte medarbejders grænse. Hvis du kender medarbejderne og medarbejderne kender dig som leder, så er det langt lettere at forebygge stress på arbejdspladsen.

 

Hvordan kan du hjælpe en stresset medarbejder?

Hvis du oplever, at en af dine medarbejdere virker stresset, så kan en coachende tilgang være løsningen, hvor følgende spørgsmål kan være en dialogstarter mellem dig og medarbejderen: Hvad er kernen i problemet? Hvor ofte oplever du problemet? Hvilke konsekvenser har problemet for din arbejdsdag? Hvordan foreslår du, at vi sammen løser problemet?

Men her er det naturligvis vigtigt at se på den enkelte medarbejder og konteksten. Det er ikke alle, der har lyst og mod på at tale om problemet, så en coachende tilgang som problemløser, skal altid bero på en analyse af situationen.

 

3 gode råd til at forebygge stress på arbejdspladsen

Tag hånd om problemet inden det for alvor opstår

Fokusér på dine medarbejders velvære ved at arrangere en firmatur til et konferencecenter, hvor en konference, der netop handler om, hvordan I forebygger stress på arbejdspladsen, kan give dig og dine medarbejdere en række af værktøjer, som formodentligt vil mindske risikoen for en stresset arbejdskultur samtidig med at I alle vil få nogle værktøjer med hjem, som vil gøre jer opmærksomme på hvilke faresignaler, der typisk er forbundet med stress.

 

Aflastning

Det bør være din fornemmeste opgave som leder at skabe en virksomhedskultur, hvor medarbejderne er trygge ved at benytte dig som kontaktperson i stressede perioder, hvor de måske har brug for aflastning. Giv medarbejderen mulighed for at vælge til og fra, når du oplever at de er stressede. Hvis du som leder udviser forståelse, så er der langt større chance for at medarbejderen kommer helskindet igennem den hektiske periode på arbejdspladsen

 

Friheden til at tilrettelægge egne arbejdsopgaver

Hvis du oplever, at en medarbejder virker mere og mere stresset i det daglige, så kan et konkret redskab være, udover at du naturligvis snakker med medarbejderen om din observation, at du giver medarbejderen mulighed for at tilrettelægge sine egne arbejdsopgaver. Hvis en stresset medarbejder oplever følelsen af handlefrihed, så vil dette værktøj i langt de fleste tilfælde afhjælpe på stressfølelsen.