Britart og kunst i Londons gader

Karakteristisk for de unges udtryksform var især chokeffekterne og brugen af affaldsmateriale i værkerne. Men det var særligt bevægelsens mest prominente skikkelse, Damien Hirst, der med sine farvestrålende fisk, uhyggelige og dyrelignende robotter, krucifikser, kønsorganer, store dyr samt et stort antal maste eller indespærrede insekter, der skabte opmærksomhed omkring sig, ikke mindst med det navnkundige værk ”The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living”, en tigerhaj udstillet i en stor beholder.

Hirst var ikke mindst inspireret af Koons mediebevidste selviscenesættelse og omtalte også selv sine senere ’spot & spin’-billeder fra 1996 som ”nærmest et logo, der repræsenterer en ide af mig selv som kunstner”. Mediedarling blev også gruppens Tracey Emin, da hun udstillede sit ”Everyone I Have Ever Slept With 1963-1995”, som måske ikke så underligt også blev en stor publikumsmagnet.
Charles Saatchis udstilling af unge britiske kunstnere er en af de mest anerkendte samlinger af nutidig kunst i verden. Man kan besøge museet i Chelsea hver dag, og der er gratis adgang til alle udstillinger i stedets ånd om at sprede kendskabet til nutidig kunst blandt et så bredt publikum som muligt. Der er kun tre minutters gang fra metrostationen Sloane Square, hvor du også finder mange hoteller i London.

Vil du også gerne følge med i den seneste nye kunst i den britiske metropol, er galleriet The Brick Lane stedet, mange går hen. Her vises både moderne kunst og ’street art’, og projektet ’Art in Mind’ inviterer fortløbende nye kunstnere fra hele verden til at udstille deres værker. Tag metroen til Liverpool St., hvis du vil ride med på tidens nyeste bølger.
Men det er selvfølgelig ikke nødvendigt at gå på museer eller gallerier for at være hip, vel snarere tværtimod. Det kan godt være, at graffiti kan sælges for 40.000 pund, når det er i ramme, men rigtig street art skal selvfølgelig ses, hvor det hører hjemme – på gaden.

Den mest berømte engelske spraykunstner gemmer sig bag pseudonymet Banksy. Hans politiske og satiriske værker med deres karakteristiske sorte humor kan ses over hele London. Banksys sande identitet er stadig ukendt, men kendere mener, at han blev født i 1974 og er vokset op i Bristol. Hans første værker er fra omkring 1992, hvor han hang ud med andre grafittimalere i Bristol. Senere er han især blevet kendt for sine ’stencils’ og mere spektakulære happenings, som i 2004 hvor han producerede et antal pengesedler af den britiske 10-pund-seddel med dronningens hoved udskiftet med prinsesse Diana, og hvor teksten ”Bank of England” blev til ”Banksy of England”. Siden er disse blevet solgt på ebay for op til 200 pund, og hans popularitet er ikke forværret af, at Christina Aguilera har købt en original af dronning Victoria som lesbisk for 25.000 pund.

Gå på opdagelse efter Banksys værker i Londons gader og stræder, eller tjek Time Outs onlineguide, hvis du vil have konkrete pejlemærker at gå efter.