Fullbody eller splitprogram

?

Der er flere potentielle muligheder afhængigt af, hvad du gerne vil have det afsluttende resultat skal være. Er du helt nybegynder eller er du en øvet og erfaren styrketræner, så er der forskellige programmer at vælge. Fullbody og splitprogrammer er to gode træningsprogrammer, som enten er til den nystartede eller den mere avancerede vægttræner. Det er dog vigtigt at pointere, at nybegyndere sagtens kan træne split og modvendt så kan øvede nemt få noget ud af fullbody-øvelser. Med et fullbody program så træner du alle de store muskler, imens med splittræning deler muskelgrupperne op i 2-5 dele, som der så fokuseres på i hvert enkel træning.

Fullbodyprogram

Hvis du ikke før har styrketrænet, og bare gerne vil have en stærk grundform, så kan det være vanskeligt, at finde det helt rigtige træningsprogram. Der findes utroligt mange forskellige programmer, men det er centralt, at det må ikke være for avanceret, men passe til dit niveau. Her kan fullbody være et glimrende valg på grund af dens brede fokus. Det er næsten til at gætte ud fra navnet, men et fullbodyprogram er et træningsprogram, som er designet til hele kroppen. Det er meningen, at hver eneste gang man træner, så skal man hele kroppen igennem. Det er oftest bygget på basisøvelser, imens de mere tekniske øvelser ikke indgår. Ligeledes så er der heller ikke isolationsøvelser, fordi det er meningen at hele kroppen skal trænes.

Hold det simpelt er et godt råd, for hvis det bliver alt for kompliceret, så kan nybegyndere hurtigt blive forvirret og miste motivationen. Der findes dog også flere forskellige fullbodyprogrammer, og det er derfor vigtigt at du finder det som passer til dine behov. Hvis du f.eks. gerne vil styrke din muskelmasse, så finder du et program, som har det som omdrejningspunkt. Et fullbody program er godt, hvis du har svært ved at finde rundt i træningsprogrammer, og bare gerne vil lave nogle basisøvelser. Det er en god start til at få grundlagt et stærk fundament, og så kan man arbejde og træne sig videre til mere komplekse øvelser senere.

Splitprogram

Splitprogrammer er til de personer, som dagligt bruger tid på træning. Split betyder egentlig, at man splitter sine træningsprogrammer op i 2 til 5 dele, så man træner forskellige dele af kroppen på bestemte dage. Der skal derfor trænes ofte, fordi det kræver tid at gå til bunds med hvert enkel muskel. Det gode ved splitprogrammer er, at man fokuserer på hver enkel muskelgruppe, men en hovedregel er dog, at man skal undgå, at træne den samme muskelgruppe to dage i træk. Det kan give overbelastninger og derved skader, og musklerne har brug for restitution og pause. Så husk derfor at lytte til din krop, så opnår du også det bedste resultat. Splitprogrammer kan varieres ud i det uendelige, da man kan kombinere øvelser, som man lyster.

De klassiske modeller af et 2-split træningsprogram er med henholdsvis over/underkrop og pres/træk, hvor man eksempelvis bruger den ene træningsdag på alle pres-øvelser og den næste på trækøvelser. Man er på den måde med til at kontrollere udviklingen af ens krop, og man kan nemt skifte fokus for at oparbejde det rette resultat. En af ulemperne ved split er dog, at man ikke forbrænder lige så mange kalorier, fordi man ikke bruger så mange muskelgrupper ved træningen. Forbrændingen er højere, når hele kroppen er i gang som med fullbody-programmer. Man skal også være varsom med splittræning, fordi det kan give overbelastninger, og det kræver desuden god planlægning. Hvis man ikke opbygger musklerne ens, så kan kroppen komme til at se skæv og akavet ud.

?

Men lige meget hvilket træningsprogram som du vælger, så er det vigtigt at lytte til din krop, og at vælge det program som stemmer overens med dine mål. Der findes et utal af forskellige træningsprogrammer ude på internettet, og derfor er det en god idé lige at dobbelttjekke og være lidt kritisk overfor metoderne. På den måde kan man så finde frem til lige netop dét træningsprogram, som opfylder dine behov.

Er du i tvivl om hvilken type program, der passer til dit træningsmål, kan det anbefales, at du begynder med et forløb hos en professionel personlig træner.