Udviklingen af høreapparats priser.

Der har været en fantastisk udvikling af høreapparater i løbet af de sidste 175 år og produkterne til hjælp ved høretab har haft gavn af den videnskabelige udvikling, især efter den industrielle revolution, der fandt sted i midten af det 19. århundrede. Det er ikke mærkeligt da vi har set en drastisk udvikling indenfor industri lige siden. Hvad der er interessant at bide mærke i er at høreapparater gik fra at være simple produkter til højteknologiske maskiner indenfor ingen tid.

 Priser for høreapparater var temmelig billige da de første produkter blev produceret i starten af det 19. århundrede. Dette er ikke så svært at forstå, da de første høreapparater var lavet af meget basis materialer. Faktisk bestod de bare af en slange samt et horn, der var sat fast i en af slagens ender. Patienten med høretab behøvede kun at tage den anden ende af slangen op til øret og pege hornet i retning af kilden hvor lyden kom fra.

Det enorme gennembrud kom da Alexander Graham Bell var i stand til at forstærke lyd i elektronisk skikkelse til hans telefon. Hurtigt efter lykkedes det i 1886 Thomas Edison at skabe en sender lavet af kulstof der tilladte for lyd at blive et elektonisk signal der går gennem en ledning. Det elektroniske input blev derefter omdannet tilbage til lyd. Fabrikanter af høreapperaterne udnyttede hutigt efter denne friske teknologi. Så klart gik prisen på høreapparater og ikke alle kunne betale denne nye teknologi.

Den industrielle revolution kom til undsætning nok engang. Masseproduktion blev reglen og tilladte for produkter at blive lavet billigt. Prisen på høreapparater blev kort efter tilgængelige for middel klasse, dog skulle det vise sig at videnskaben bag høreapparater var i udviklingsstadiet og det skulle blive billigere og bedre.

Høreapparaterne var stadig temmelig store pga. batteriet. Det var upraktisk at færdes med høreapparatet kontinuerligt. Det næste gennembrud kom med transistoren, denne tillod høreapparater at mindske. I 1950’erne var prisen for høreapparater omkring $200 Amerikanske Dollar.

Til sidst er vi kommet til den digitale tidsalder og de høreapparat teknologier vi er bekendte med idag. Høreapparaterne er blevet mindre, så små at det næsten ikke ses. De er skjulte bag øret og er praktisk talt vægtløse og batterierne kan nu holde i mere end en uge uden genopladning.

Omkostningerne for et høreapparat varierer nu til dags afhængigt af kvaliteten. Husk at få lavet en test hos en ørelæge inden du får et høreapparat. Omkostningerne inkluderer medicinsk behandling, øreundersøgelse, apparatet og dets placering og desuden rutinemæssige eftersyn. Prisklassen ligger et sted mellem €1500 og €4000 og afhænger i sidste ende af hvilket brand du er interesseret i. Der findes Ferrari indenfor høreapparats brand, såvel som billige.