Piskesmældsskader og diagnose

?

I trafikuheld, vil der sjældent opstå alvorlige skader på nakken, da nakken ikke kommer ud i nogen unaturlig stilling, men der er dog enkelte tilfælde. For at undgå disse langvarige og kroniske piskesmældsskader, er det vigtigt, at der opsøges hjælp hos lægen, kiropraktoren eller hos en fysioterapeut, som muligvis kan forhindre at du udvikler et såkaldt whiplash syndrom, som altså indebærer vedvarende smerter og gener.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår man oplever smerter i nakken efter uheldet. Nogle mærker det straks efter ulykken, mens andre først mærker det efter flere timer, det afhænger altså af hvordan man er blevet rykket i, samt hvor hurtigt bilen kørte inden uheldet tog sted.
Udover smerter i nakken kan man også få hovedpine og hukommelsestab samt koncentrationsbesvær. Det er ikke ualmindeligt at hovedpinen og nakkesmerterne forværres de første dage efter ulykken. Selvom det gør ondt i nakken, er det vigtigt at du bevæger dit hoved og nakke som vanligt, det betyder altså at du kan udføre dine daglige gøremål, samt at du kan tage på arbejde – medmindre smerterne er for store, eller at din læge/kiropraktor fraråder det, af helingsmæssige årsager.

Diagnose
Normalt vil smerterne aftage i løbet af nogle dage, og som regel være væk efter 4-6 uger, afhængigt af hvor slem en ulykke du har været ude for, samt hvor godt dit immunforsvar og helingsproces er i kroppen. I meget sjældne og få tilfælde kan smerterne og generne vare i flere måneder, inden din nakke føles som før. Hvorfor det kan være en god ide at søge til råds hos din læge, som kan videresende dig til en kiropraktor eller fysioterapeut. De kan hjælpe dig igennem helingsprocessen, og undgå at der kommer langvarige eller kroniske mén fra ulykken, som kan begrænse dine daglige gøremål og arbejdsmuligheder i fremtiden.

I det første døgn efter ulykken, kan man anvende en ispose eller andet frossent (under et viskestykke) i 20 minutter af gangen. Man skal derudover lægge sig på ryggen i en seng med hovedet understøttet af en pude, i mens isposen ligger og fjerner hævelsen, samt at det kan virke smertestillende.

Lægen stiller diagnosen på baggrund af, hvilken slags skade der er tale om og hvad patienten udtaler sig om, at han/hun oplever af forskellige smerter og gener. En piskesmældsskade kan ikke ses via en MR scanning, en CT scanning eller andre typer billeddannede undersøgelser. Dog kan man få taget et røntgenbillede, hvis lægen har mistanke om brud eller ledskred i halshvirvelsøjlen.

Det er altså lægens vurdering af skaden, som beslutter hvordan den skal undersøges grundigere – og om det overhovedet behøves. I nogle tilfælde kan lægen blot videresende dig til en kiropraktor, som begynder behandlingen med det samme, frem for at du behøves at vente længe på at kunne få taget røntgenbilleder.
Det er dog kun, hvis lægen vurderer at skaden ikke er specielt kritisk. Er skaden kritisk, skal lægens ord selvfølgelig tages alvorligt, og det er vigtigt at man følger de anvisninger der er efter skaden nøje.

Kronisk eller langvarige piskesmældsskader eller whiplash syndrom, som det hedder i medicinalsprog, er den langvarige eller kroniske piskesmældsskade som en lille bestanddel af folk involveret i en trafikulykke kan udvikle.

De får typisk følgende problemer:
– Fortsat hovedpine og nakkesmerter
– Indskrænket bevægelighed i nakken
– Snurren i arme
– Smerter i lænderyggen
– Træthed, hukommelses- og indprentningssvækkelse
– Manglende seksuel lyst.

Dette er svært af behandle og det vigtigste er forebyggelse og hurtig tilbagevenden til almindelige daglige gøremål og arbejde (så vidt muligt), så bevægeligheden og aktiviteten i nakken vedligeholdes, på trods af smerter og gener.

Erstatning for piskesmæld
Er din bil eksempelvis gået i stykker, er det altså den anden bilists ansvarsforsikring, som skal erstatte dette og betale udgifterne. Du har også erstatningskrav på at få betalt tabet af tabt arbejde, hvis du i en længere periode er nødsaget til at være sygemeldt grundet skaden. Du kan få hjælp af en advokat, til at hjælpe dig med at se hvilke muligheder for erstatning du har, og bare rolig, advokatbistanden er også en del af de udgifter, som du kan få tilbagebetalt som