Parforholdet får det ofte svært når vi får børn

Drømmen ideelle drøm om den lykkelige familie, med hund villa og Volvo brister for rigtig mange nybagte forældre. Mange har nemlig slet ikke gjort sig overvejelser over hvordan man skal håndtere alt det praktiske i hverdagen når en lille baby melder sin ankomst. Og der er rigtig mange ting der er med til at presse parforholdet og sætte vores evner som forældre på prøve. Ting som manglende søvn og alen lange lister af praktiske opgaver, pligter og gøremål sætter parforholdet og individerne på en hård og sej prøve.

Og hvad stiller man op hvis det hele er på vej til at køre helt af sporet? Det helt korte svar er: søg hjælp! Mange forældre er alt for længe om at søge hjælp og vente til skilsmissen står for døren. Og der er ærgerligt for der er masse af hjælp at hente – både hos familievejledere, familieterapeuter og parterapeuter. Disse professionelle kan nemlig give en række helt enkle redskaber som man som forældre kan blive bedre til at kommunikere og anerkende hinanden. Og når først man har passeret barnets 3. år, begynder det hele ofte at blive meget lettere.

De forældre som kommer i parterapi

Langt de fleste af de par, der søger hjælp hos en professionel terapeut er simpelthen overraskede over, hvor meget det påvirker både livet og parforholdet at få et barn. De fleste har en række behov som ikke bliver dækket i dagligdagen og rigtig mange af dem møder hinanden med kritik og bebrejdelser, som skaber en fastlåst situation og som giver grobund for rigtig mange frustrationer i det daglige.

I parterapi arbejde man typisk med at forsøge at sætte ord på de ting man oplever som en udfordring – altså at i tale sætte de ting som ofte kan være rigtig svære at få sagt. Det kan nemlig være medvirkende til at styrke kommunikationen med hinanden, og blive bedre til at lytte til den anden.