Derfor er granitskærver så populære

Græsset skal slås, bedene skal luges for ukrudt og gangarealer omkring huset skal holdes pæne. En ny trend inden for havedekoration giver mulighed for at pifte de triste områder op og give nyt liv til haven. Granitskærver er kommet på markedet og er hurtigt blevet et hit hos Sandmanden.

Helt basalt er der tale om granit, der er slået til småsten eller skærver som de hedder, hvorefter de kan bruges som dekorativ belægning på gangstier og omkring blomsterbede. Granit benyttes også i form af brosten og fliser, der kan lægges som mere solidt underlag, og de giver et mere eksklusivt udtryk i haven og omkring huset en de klassiske betonsten, som mange tidligere benyttede.

Granitten er et populært materiale, fordi den har en blank, let skinnende overflade og findes i flere nuancer. Mange haveejere er blevet mere kvalitetsbevidste end tidligere, og har man pengene til det, er det for mange en ekstra luksus at få en havearkitekt eller anlægsgartner til at planlægge en forskønnelse af haven. Her er granitskærver et element, der for mange giver haven et ekstra pift. Man kan anlægge gangarealer med granitskærverne, hvor man tidligere blot brugte almindelige småsten eller perlegrus. Men netop det lidt eksklusive ved granit gør, at man i dag foretrækker at bruge dette frem for de klassiske materialer.

Hvad skal du være opmærksom på ved køb af granitskærver

Granitskærver findes i flere forskellige typer og nuancer, men de mest brugte er sorte, hvid, grå og røde. Nogle mennesker holder også af at mikse nuancerne, så man får et farvespil i sin granit. Når man køber granitskærver, er det dog vigtigt at holde sig for øje, at skærvernes nuancer ændres, alt efter om de er våde eller tørre. Derfor kan man heller ikke altid stole på, at de billeder af skærverne, som findes i forskellige webshops, hvor man kan købe granitskærver, ikke nødvendigvis matcher skærvernes reelle farve.

Det er derfor en god idé kun at bruge forhandlere, der specialiserer sig i granit eller forhandlere, hvor du fysisk kan komme forbi og tjekke, hvordan stenene tager sig ud i virkeligheden. Derudover bør du på forhånd finde ud af, hvor stor en mængde granitskærver du har brug for. Selvom granitskærver ikke har en særlig dyr kilopris, kan det blive en speget affære, hvis du kommer til at købe for lidt.

Det er nemlig billigere fra starten at købe en af de helt store sække med skærver, end hvis du starter med at købe en mindre portion og senere skal spæde til ved at købe en eller flere mindre sække med kun et par kilo i hver. En særlig ting du bør være opmærksom på, når du køber granitskærver og når du planlægger at lægge skærver i et område af haven, er at du skal bruge et tykt lag granit. Hvis laget bliver for tyndt, ser det ikke kønt ud, og et tyndt lag kan også øge risikoen for, at der kommer ukrudt imellem skærverne. Så skal du bruge en masse tid og besvær på at luge ud, så arealet med skærverne holdes rent og pænt. Det er jo ikke flot, hvis der stikker græs eller ukrudt op mellem stenene.

Hvordan kan granitskærver forskønne haven?

Hvordan kan du helt konkret bruge granitskærverne til at forskønne din have eller arealerne omkring dit hus? Hvis du beslutter dig for at bruge skærver, skal du planlægge nøje på forhånd, hvordan du vil lægge dem. Her kan en anlægsgartner eller havearkitekt hjælpe dig med konkrete ideer til udformningen samt til hvordan du bedst kan udnytte de flotte skærver og hvilke nuancer der vil passe bedst, om du skal holde det i én farve eller bruge flere, mikse nuancerne eller holde dem separat. Se mere hos sandmanden.com.

En populær og særdeles smuk måde at benytte skærverne på, er hvis du vil have et japansk tema i haven. Her er især de sorte og hvide skærver brugbare, både hver for sig og sammen, fordi de skaber en smuk kontrast til planter og blomster med deres enkle farver. Du kan bruge dem til at omkranse et lille springvand eller fontæne, til at skabe enkle og symmetriske havegange og til underlag for fliser, hvor de kan skabe en flottere kontrast end jord eller græs kan gøre.

Det du først og fremmest skal huske, hvis du vælger at bruge granitskærver som dekoration omkring dit hus eller i din have, er at få lagt det korrekt, så det ligger i et flot, tæt lag, hvor ukrudt ikke kan trænge igennem. Så snart du bruge skærverne, skaber det et indtryk af ro og orden, men det kræver også mere vedligeholdelse end et almindeligt bed eller græsplæne kan gøre. Du skal derfor være forberedt på at lægge mere arbejde i haven end du måske ellers ville. Men resultatet er det værd.