Kan solceller stadig betale sig?

Efter de nye regler for solceller trådte i kraft i slutningen af 2012, er mange danskere blevet i tvivl om, hvorvidt det stadig kan betale sig at investere i solceller.

Vi kender vist allerede situationen, hvor tv’et kører, computeren er tændt, alt imens radioen spiller, og aftensmaden forberedes. Inden du startede på aftensmaden, har du også lige startet vaskemaskinen med børnenes fodboldtøj, flyverdragter mv., der skal en tur i tørretumbleren efterfølgende for at blive tør til skole og børnehave. Imens du er i gang, kører elmåleren lystigt af sted, og din elregning bliver kun højere.

Svaret på, om solceller stadig kan betale sig, er derfor stadig det samme: Ja, det kan stadig betale sig at investere i solceller til boligen. Der er stadig en række fordele, som gør det attraktivt for dig som boligejer at købe og installere solceller på din bolig.

Solcellerne har stadig de samme fordele

Selvom der er kommet nye regler for solceller, har solcellerne stadig sine gode egenskaber, og rent miljømæssigt er det yderst fordelagtigt med solceller, da el produktionen via solceller vil spare miljøet for en enorm mængde CO2.

Teknologisk set er solceller blevet bedre og mere udviklet, hvilket også betyder, at deres levetid er lang. Samtidig er priserne for solceller også faldet, og derfor er tilbagebetalingsperioden noget kortere end solcellernes levetid. Du har derfor gratis el, når dine solceller er betalt tilbage. Som en ekstra fordel, mange vil sætte pris på, er der stort set ingen vedligeholdelse ved solceller.

Mens pristillægget for el, der leveres til det samlede net var på 0,60 kr. pr. kilowatt ved de tidligere regler, er det i dag op imod hele 1,30 kr. pr. kilowatt. Der kan være store fordele i at købe solceller til boligen allerede i år, da pristillægget vil falde med 14 øre per år med de nye regler.

Samtidig er der ikke længere nogen begrænsning på, hvor solcelleenergi du som privat må producere. Begrænsningen var tidligere 6 kilowatt, som man måtte levere til el nettet.

Hvordan starter jeg med solceller?

Det kan være svært at komme i gang med solceller, hvis man ikke selv har den store viden omkring solceller, teknologien bag dem, priser, nye regler, økonomi osv. Derfor kan det ofte være en fordel at få råd og vejledning af kompetente konsulenter, som har stor viden på området og derfor kan guide dig i den rigtige vej, når du skal vælge solceller til din bolig.

Det, du selv kan gøre, inden du spørger eksperterne til råds, er at afklare dit elforbrug, så du på den måde har en idé om, hvor meget el du og din familie bruger. Med et nogenlunde bud på dit elforbrug er det nemlig lettere at finde frem til de solceller, der producerer den mængde el, du og familien har brug for, hvis I gerne vil spare på både elregningen og CO2-regnskabet.

Du kan fx komme til infomøde hos EnergiMidt eller vælge at blive kontaktet af en af EnergiMidts konsulenter, som kan vejlede dig omkring solceller og hjælpe med at besvare alle de spørgsmål, du måtte have til dine fremtidige solceller.

Du kan læse meget mere om solceller og andre energikilder på www.energimidt.dk.