Lån penge efter evne og ikke over evne

De danske husholdninger ser ikke ud til at lade sig skræmme af de dystre fremtidsudsigter på det europæiske marked. Mange danskere låner penge som aldrig før. Forbrugslån, boliglån og kreditkortlån er nogle af de typiske former for lån, danskerne optager. Specielt forbrugslån og lån med kreditkort stiger i takt, med at den gennerelle lånetendens stiger. Under denne rivende udvikling er det vigtigt, at man ikke lader sig ”rive med”, og derved kommer til at låne over evne. Man vil hurtigt kunne ende ud i en forbrugsfælde, som kan være svær at komme ud af igen.

Hvad vil det sige at låne over evne?

Det er vigtigt at holde hovedet koldt, når man skal optage et lån. Selvom nogle lånegivere er villig til at låne en flere millioner af kroner, er det vigtigste, at man som forbruger er komfortabel med det beløb, man optager. Det er vigtigt at beregne hvor meget lånet, man tager, vil komme til at koste om måneden, og om det er et beløb, man kan og er villig til at betale. Er man komfortabel med lånebeløbet, de økonomiske konsekvenser lånet medfører, og man kan betale de månedlige afdrag, benævnes det, at man låner efter evne. Hvis man derimod optager et lån hvor lånebeløbet er for højt, så man ikke kan betale de månedlige afdrag, låner man over evne. Det er her ens økonomiske situation, hurtigt kan komme ud på en glidebane, hvor man ikke altid lige nemt kan få den på rette kurs igen.


Selv om de månedlige afdrage til en vis grad kan reguleres, ved at omlægge lånet til en længere løbetid eller samle lånet i et større lån, er tommelfingerreglen at man ikke skal låne over evne. Ved at følge det råd, slipper man for ubehagelige situationer, hvor man modtager rykkerbreve. Samtidig vil man få et større overblik og bedre kontrol over ens privatøkonomi.

Bankerne ved, at det bedst kan betale sig at have lånetagere, der har råd til at tilbagebetale sine lån end kunder, som ikke kan overholde betalingerne. Bankerne sætter derfor en række betingelser op, som lånetagerne skal kunne overholde, for at kunne optage lån hos dem. Nogle eksempler på disse betingelser kan være, at de ønsker sikkerhed i din bolig, eller at lånetageren ikke må være registreret i RKI, da det viser at man er en dårlig betaler. Disse betingelser sikrer banken, men det sikrer faktisk også lånetageren, da man sikrer, at forbrugeren ikke optager et lån over evne.