Kort sagt, så er Markedsføringsloven den lov, der ganske enkelt regulerer al markedsføring i Danmark. Den danske Markedsføringslov er blevet udarbejdet af Økonomi- og Erhvervsministeriet og er blevet fastsat i overensstemmelse med en række EU-regler, der tjener samme formål som Markedsføringsloven og Markedsføringsret gør i Danmark; at sikre en fornuftig konkurrenceetik. Endvidere, så pålægger denne lov naturligvis også alle private virksomheder såvel som en række udvalgte offentlige virksomheder at udvise god markedsføringsskik under hensyn til såvel forbrugere som konkurrenter. På det seneste har der været udvist større interesse i Markedsføringsloven, da der bl.a. er blevet tilføjet en E-handelslov, som skal sikre at Markedsføringslovens forskellige paragraffer også overholdes, når der markedsføres på nettet. Det betyder naturligvis også, at den danske Markedsføringslov den dag i dag også indeholder en vis mængde af E-handelsret.
?
Hvad er Markedsføringsloven vigtigste regler?
De vigtigste regler i forbindelse med reklamevirksomhed er naturligvis de generelle regler for adfærd på markedet samt de forskellige regler for forbrugerbeskyttelse. I Markedsføringsloven står der angivet, at reklamer hverken må lyve, skjule vigtige informationer om produktet eller produkterne, eller være direkte misvisende for forbrugerne. Det er naturligvis ikke det eneste, for Markedsføringsloven beskæftiger sig også med en rigtig vigtig regel i forhold til mere moderne markedsføring, hvilket er, at det ikke er lovligt at reklamer, der ikke synligt fremstår som det, de reelt set er; reklamer. Der er mange moderne reklamer og reklamekampagner, der bevæger sig på grænsen til at bryde denne regel, hvilket man skal være meget påpasselig med. Slutteligt, så er det heller ikke tilladt at henvende sig direkte til en forbruger eller anden virksomhed via elektronisk post, hvis ikke der udtrykkeligt er givet en accept for dette forinden. Du kan læse en dybe gennemgsng af hvad du skal forhold dig til i forhold til markedsføringsloven her
?
Før-priser skal altid kunne dokumenteres
Et produkt kan nemt virke mere værd, hvis der bliver fastsat en højere før-pris end hvad det reelt set har. Det betyder også, at tilbuddet kommer til at virke endnu bedre og derfor er der også rigtig mange danske virksomheder, der enten gør eller har forsøgt sig med denne type af markedsføring. I henhold til Markedsføringsloven, så skal du som hovedregel altid kunne dokumentere, at din før-pris har været gældende i mindst seks uger forud for dit tilbud. I samme ombæring, så har du også pligt til at oplyse, at der er tale om et begrænset antal af tilbudsvarer, hvis du reklamerer med et såkaldt slagtilbud. Ønsker du at foretage en repræsentativ sammenligning i din virksomhed, så skal den være loyal og det må udelukkende være med andre virksomheder, der ligner din egen.
?
Pas på med vildledende markedsføring
Det er farligt at være på grænsen til vildledende markedsføring. Du hverken reklamere med forkerte, mangelfulde eller direkte vildledende informationer. Som udgangspunkt må du gerne skrive, at dit produkter det bedste, det billigste eller flotteste, da der ikke er tale om decideret objektiv fakta, men derimod tale om en subjektiv holdning til, hvorvidt dit produkt er enten det bedste, det billigste eller det flotteste. Hvis blot dine informationer ikke er direkte vildledende eller direkte forkerte, så er det ikke noget, der bryder Markedsføringsloven.