Valuebet24.dk – Betting: Vil du bookmaker?

Vil du være din egen bookmaker?

Stor interesse for spillebørser
Interessen for spillebørserne, de såkaldte ”betting exchange”, er stigende, og derfor vil Valuebett24 kort forklare om ideen bag en spillebørs, samt de ting man skal vide for selv at kunne købe og sælge spil på en. Den absolut største aktør på markedet er Betfair, som har langt den største markedsandel. Det var det britiske website Flutter.com som i maj 2000 lancerede noget der mindede om en spillebørs for første gang. Kort efter kom det irsk-baserede Betmart.com på banen med et lignende produkt. Ligeledes i år 2000 kom engelske Betfair på markedet, og lancerede sit koncept som ”Open-market betting”. Denne form for gambling blev af medierne hurtigt ændret til “betting exchange”. Af andre aktører på dagens marked kan bl.a. nævnes Betdaq og Betsson.

Definitionen på en betting exchange
Exchange betyder som bekendt at bytte. Inden for betting kan det bedre oversættes til at købe og sælge, ligesom man eksempelvis gør med aktier. Denne form for spil kaldes også for P2P betting (person-to-person betting). Man køber og sælger ganske enkelt spil af andre gamblere, der har fastsat prisen (oddset) på en bestemt begivenhed. Det er altså ikke bookmakeren du vædder med men andre spillere. Fortjenesten for spillebørsen er, at de tager en lille kommission for at stille deres platform til rådighed, og så kan de frie handelskræfter ellers afgøre hvad et fair odds er på eksempelvis Brøndby-AAB. Det medfører at du langt de fleste gange vil finde et bedre odds hos spillebørsen, – også efter den afregnede kommission.

2 vigtige begreber – Back og Lay
Back

Det betyder at du spiller ved andre.  Det svarer akkurat til at spille ved en bookmaker, men her spiller du bare hos andre spillere.

Lay
Her udbyder du spil til andre spillere. Det vil sige du agerer som en bookmaker.

Eksempel Back
Ud fra Back står der odds 1,85 på FCK sejr  hjemme over FC Midtjylland. Det betyder, at en anden gambler har udbudt odds 1,85 på dette udfald.

Eksempel Lay
Ud for Lay står der odds 1,87 på FCK sejr hjemme over FC Midtjylland. Det betyder, at en anden gambler venter på, at der udbydes odds 1,87 på dette udfald. 

Tror du på FCK sejr kan du altså vælge at tage de 1,85, eller du kan lægge en indsats ind på et højere odds eksempelvis 1,86. Her er det dog ikke sikkert, at du får spillet på kampen, for det afhænger af, om der er en anden spiller der tilbyder et højere odds end det nuværende. Tror du omvendt på, at FC Midtjylland kan overraske ved at vinde eller spille uafgjort, kan du overveje at lægge dig ud med FCK sejr på Lay siden til f.eks. 1,85. Her skriver du så den indsats du max vil tage imod. HUSK at det er det beløb du max vil tage imod for du skal angive, og ikke det du max vil risikere at tabe!

Guf for storspilleren
Hos langt de fleste bookmakere er der markeds som personlige limits, og hos en del endda nogle meget små af slagsen. Det kan være frustrerende for den dygtige storspiller, der mere eller mindre kan blive frosset ud hos en bookmaker via meget små personlige limits. Hos en spillebørs kan denne spille for præcis det beløb han ønsker, hvis bare der er spillere nok der vil købe eller sælge for det beløb du lægger ud.

Nye måder at spille på
En spillebørs kan give nye dimensioner til dit spil. Du kan både være spiller (ham der køber odds), men du kan også agere som bookmaker og udbyde odds. Sidstnævnte er oplagt, hvis du har fundet en kamp, hvor du ikke helt kan finde ud af om OB på hjemmebane vinder over Brøndby. Du føler dig dog sikker på, at de i hvert fald ikke taber. I stedet for at spille et vovet 1-tal kan du i stedet tilbyde odds på 2-tallet (Brøndby som vinder). I dette tilfælde vil du vinde, hvis bare Brøndby ikke vinder. Dette svarer til en halvgardering hos en normal bookmaker, men dit udbytte er væsentligt bedre hos en spillebørs på denne måde. 

Stort udvalg – i princippet ingen grænser
Da en betting exchange ikke selv løber en risiko ved at udbyde odds på kampe/events, de ellers kunne være usikre på (det kunne være en kamp fra en liga med meget match fixing), kan de i princippet lave et marked for alle typer af begivenheder. Den eneste begrænsning er interessen fra kunderne, da det er dem der skal byde/og udbyde spil på den pågældende begivenhed. Er der ikke denne interesse får man det, der på aktiemarkedet kan sammenlignes med en illikvid aktie. Det vil sige, at der er meget lidt handel og et stort spread (forskel) på bud og udbudssiden. Med andre or …