Det kimer nu til julefest

N.F.S. Grundtvig var kun 9 år gammel da han forlod hjemmet i Udby og tog til Thyregod, for at forberede sig på latinskolen. Måske var det derfor at julen i hjemmet fik en helt speciel betydning for ham.

Grundtvig er en af de mennesker fra Danmark, der har sat det mest omfattende præg på det moderne Danmarks udvikling. Han fungerede i sin tid som præst, salmedigter, pædagogisk forfatter, skolemand, filolog, politiker og samfundsdebattør. Denne salme er en af de mange og nok mest kendte, som blev skrevet af ham. Han var en yderst produktiv herre og formåede at skrive ca. 1.500 salmer i hans levetid. I 1817 skrev han salmen Det kimer nu til julefest, mens melodien blev komponeret i 1850 af Carl Christian Nicolaj Balle. Grundtvig blev til denne salme inspireret af Martin Luthers ”Vorn Himmel Hoch” fra 1535.

Han startede med at skrive 24 vers af Det kimer nu til julefest, men den blev så senere reduceret til ni vers af Det kimer nu til julefest. Salmen Det kimer nu til julefest er i dag en populær julesamle at synge den 24 december i kirken og I hjemmet. I 1845 uddelte han salmer til gudstjenesten med hans egne salmer i. Salmer som i dag synges I alle kirker i Danmark, men som det dengang var forbudte at synge.

I gamle dage var julen en form for højtid, hvor den i dag mere er en fest for familien og venner . Grundtvig vil med denne salme  Det kimer nu til julefest minde os om, hvad julen egentlig handler om. Nemlig Jesu fødsel. Budskabet i Det kimer nu til julefest er, at man skal sætte pris på sin tilværelse og de folk der er omkring os. Man skal kunne stoppe op og fokusere på det, som egentlig er det vigtige i ens liv. Julen i dag behøver nødvendigvis ikke at være en religiøs højtid, men mere en højtid for sammenhold og familien, med mere fokus på det som har en stor betydning og mindre fokus på de materielle ting.

For Grundtvig var de centrale emner i hans juleopfattelse engle, kirker, kirkeklokker, salmer, børn og fugle. Det kommer også til udtryk i hans salme ”Velkommen igen guds engle små” som han skrev julenat 1824, hvor han fungerede som præst i Vor Frue Kirke i København.

Salmen blev læst op julemorgen i kirken, og den indeholder hele hans forventning om, at vi alle bliver som små igen julenat, men også samtidig den anden side af den dejlige jul. Nemlig julesorgen.,

Du kan finde musikken her til: Det kimer nu til julefest har du brug for tekst kan du finde det her: Det kimer nu til julefest